Bruke mobilen i utlandet?

Bruke mobilen i utlandet?

Ikke la reisen bli unødvendig dyr. Ta med deg noen gode tips om mobilbruk i utlandet før du drar.

Hvorfor snakker man om roaming når man snakker utland, og ikke mobildata? Hva koster det å bruke mobilen i utlandet? Er det ulike priser innenfor EU? Dette er typiske spørsmål som kommer når vi skal reise utenlands – vi vil jo slippe å få en uventet høy mobilregning etter deilige feriedager.

Forskjellen på dataroaming og mobildata?

Mange tror at dataroaming er det samme som mobildata, men det stemmer ikke. Roaming er en funksjon som gjør det mulig å bruke mobildata når du beveger deg utenfor mobilnettverket ditt. Med dataroaming kobles mobilen din til et lokalt nettverk for å kunne bruke mobildata. All bruk av mobilen på et utenlandsk mobilnettverk kalles roaming, mens bruk av mobildata kalles dataroaming. Innenfor EU/EØS koster bruk av mobildata det samme som hjemme i Norge, men utenfor EU gjelder andre priser.

Like priser innenfor EU/EØS som hjemme i Norge

Med mobilabonnement fra Release kan du ringe, sende SMS og surfe helt gratis når du oppholder deg innenfor EU/EØS – akkurat som du gjør her hjemme i Norge. Et tips før du starter din ferie kan være å ta en titt på hvor mye mobildata du har tilgjengelig i ditt mobilabonnement, og vurdere om pakken er passe for sommerens bruk. Vi er gjerne mindre ved WiFi soner i sommerferien og bruker mer mobildata. Derfor kan en oppgradering av ditt mobilabonnement være lurt. Det koster mindre å justere størrelsen på mobilabonnementet ditt fremfor å kjøpe flere ekstra datapakker.

Skal du reise til land utenfor EU/EØS må du sørge for å finne ut hvilke priser som gjelder for bruk i det landet. Når du ankommer et nytt land mottar du en SMS med informasjon om roaming-priser der du befinner deg. Husk at dataroaming må være aktivert for å bruke mobildata utenfor Norge.

Egne priser til sjøs!

Kanskje er du ikke klar over dette, men fri roaming gjelder ikke til sjøs. Dersom du skal ta ferje, for eksempel danskebåten, er du tilknyttet det norske mobilnettet så lenge det går. Deretter kobles du automatisk til det danske mobilnettverket når det lar seg gjøre. Her kan det bli en periode midt mellom det norske og det danske mobilnettet hvor mobilen din kobles til båtens eget nett som kjøres over satellitt, og hvor prisene fort er skyhøye. Sørg derfor for å skru av roaming på mobilen når du reiser med ferje for å holde kostnadene nede. Les mer om Release sine mobilpriser når du er på sjøen.

Bruk sikre nettverk!

Ferie er for mange høysesong for å være aktiv på sosiale medier og dokumentere ferieminner. Kanskje tar du en pause fra strandlivet på en fortausrestaurant som tilbyr gratis WiFi, og benytter anledningen til å legge ut en story på Instagram eller en post på Facebook. I samme slengen sjekker du saldoen din i banken. Her er faktisk vårt råd; bruk heller din egen mobildata fremfor å koble deg på et usikkert nettverk. Slike usikre nettverk er “gull” for svindlere, som enkelt kan få tak i dine private data, innlogg til Instagram og Facebook, i tillegg til din bankkonto-informasjon. En slik liten glipp kan få svært dyre konsekvenser.

Hold kontroll på forbruket med MinRelease appen

MinRelease appen gir deg mulighet til å ha full oversikt over ditt forbruk av mobildata. På den måten slipper du ubehagelige overraskelser når fakturaen kommer.