Til oversikt

Trygg mobilbruk for barn og unge

trygg_mobilbruk_barn_og_unge_release.jpg

Mobil og nett har blitt en vesentlig og positiv ting i livet til barn og unge. Likevel er det viktig å skape trygge rammer for deres bruk. Vi har noen gode råd på veien.

Nettmobbing = mobbing 

Lær barnet sunt nettvett. Vi må fortelle våre barn at det vi gjør og sier på digitale plattformer ikke skal være noe annerledes enn hva vi ville gjort om vi stod ansikt til ansikt med personen. Nettmobbing er like uakseptabelt som «vanlig» mobbing.  

Husk også å minne om at det man skriver på nett kan brukes mot dem senere, og at det gjelder alt fra hva de deler av personlige ting, til hva de sier til- og om andre.   

Ha regler om når mobilen legges bort 

Det kan være lurt å bli enige om klare regler for når vi bruker mobilen, og når den skal legges bort. Ha konsekvenser for hva som skjer dersom disse blir brutt. Husk at mobilbruk nære leggetid kan påvirke nattesøvnen, og at denne stunden er en fin anledning for å oppsummere hvordan dagen har vært, eller lese en bok. 

Hvordan du kan innstille ditt barns mobil for skjermtid og aldersinnstillinger kan du lese mer om på barnevakten.no

Aldersgrenser for en grunn 

I 2018 kom det nye personvernregler i Norge (personopplysningsloven). Lovendringen betyr at de fleste sosiale medier nå har en aldersgrense på 13 år for å kunne opprette en profil. Likevel viser undersøkelser gjort av Medietilsynet at 51% av norske niåringer har en profil på sosiale medier.  

Det betyr at flere barn utgir seg for å være eldre enn de egentlig er og behandles deretter. Da er det viktig at vi som voksne er klare på hvilke regler som gjelder. Hør gjerne hva andre foreldre forholder seg til med sine barn, og bli enige om felles «kjøreregler» for barn i samme klasse eller vennegjeng. 

Snakk sammen 

Som forelder ønsker vi å vite hvem våre barn omgås og snakker med. Det samme gjelder på mobilen. Mange utgir seg for å være noen andre på nett og dette er sjeldent lett å oppdage, spesielt for barn. Snakk sammen og ha en åpen dialog om hvem barnet prater med - og om hvaVis barnet ditt at du er der om de opplever noe ubehagelig, og vær ærlig om dine bekymringer. 

FNs Barnekonvensjon sier at alle barn har rett til et privatliv. Tillit mellom barn og voksen blir derfor veldig viktig.  

Har man likevel behov for å se hva barnet gjør på mobilen er det fint å gjøre dette sammen med barnet, og gi det mulighet til å fortelle. 

Vær et forbilde! 

Vårt ansvar som voksne er å lære barna god mobilbruk og sunt nettvett. Snakk sammen om hvilke mobilvaner de har, hvilke plattformer som brukes og hva de driver med. Ha en tydelig og åpen dialog, og vis at du er en god rollemodell i det du selv sier og gjør. Barn tar av voksne – gå foran som et godt eksempel!  

Gode råd 

Det finnes mange gode nettsider og bøker der ute for nærmere innblikk og råd. Barnevakten og Redd Barna sine nettvett-sider er gode veiledere. Her kan du få god kunnskap om hva du bør vite for å gi barn og unge en trygg og bevisst måte å bruke medier på. Der finner du også utfyllende guider for hvilke innstillinger du kan bruke for å gjøre enheten mest aldersvennlig. 

 

Vil du vite mer?

Ved kjøp av brukt mobil følger alltid to års garanti og 30 dagers åpent kjøp. Men hvilken kvalitet kan du forvente av en brukt mobil? Les mer om hvordan vi graderer våre mobiler.