7 steg til trygg mobilbruk for barn og unge

7 steg til trygg mobilbruk for barn og unge

Barna er det kjæreste vi har, og når det kommer til bruk av mobil vil vi at de er trygge! Få råd til hvordan både du og barnet kan få en god opplevelse.

Spørsmålet om å få egen mobil starter tidligere enn før. Mobil og nett byr på mye positivt i livet til våre små, i form av læring og kreativitet, men bak skjermen kan det også skjule seg enkelte ting vi ikke ønsker at barna skal eksponeres for. Derfor er det viktig å skape trygge rammer for deres bruk. Vi har noen gode råd på veien.

1. Aldersgrenser av en grunn  

Ikke bare ønsker barn seg mobil allerede fra 8-9 års alder, det er også store forventninger til å få egen profil på TikTok, Zoomerang, Snapchat og Instagram. Her kan det være veldig fristende å slippe maset og gi etter, men vi anbefaler dere foreldre å holde ut. 

I 2018 kom det nye personvernregler i Norge (personopplysningsloven). Lovendringen betyr at de fleste sosiale medier nå har en aldersgrense på 13 år for å kunne opprette en profil. Likevel viser undersøkelser gjort av Medietilsynet at 51% av norske niåringer har en profil på sosiale medier.   

Det betyr at flere barn utgir seg for å være eldre enn de egentlig er, og behandles deretter. Da er det viktig at vi som voksne er klare på hvilke regler som gjelder. Hør gjerne hva andre foreldre forholder seg til med sine barn, og bli enige om felles «kjøreregler» for barn i samme klasse eller vennegjeng.

2. Nettmobbing = mobbing  

Lær barnet sunt nettvett. Vi må fortelle våre barn at det vi gjør og sier på digitale plattformer ikke skal være noe annerledes enn hva vi ville gjort om vi stod ansikt til ansikt med personen. Nettmobbing er like uakseptabelt som «vanlig» mobbing.   

Det er også viktig å lære barn at bilde- og filmdeling av andre kun skal skje dersom personen som blir delt, godkjenner det selv. Ufrivillig bildedeling kan oppleves som uthenging, og barn forstår ikke alltid at dette er en spredning som kan være vanskelig å stoppe. En nyttig regel er å være veldig forsiktig med hvilke bilder du deler og til hvem. Heldigvis finnes det tjenester som kan hjelpe med å slette uønskede bilder og filmer. www.slettmeg.no er eksempel på en slik tjeneste. 

Husk også å minne om at det man skriver på nett kan brukes mot dem senere, og at det gjelder alt fra hva de deler av personlige ting, til hva de sier til- og om andre.    

3. Ha regler om når mobilen legges bort  

Det kan være lurt å bli enige om klare regler for når vi bruker mobilen, og når den skal legges bort. Ha konsekvenser for hva som skjer dersom disse blir brutt.

Husk at mobilbruk nære leggetid kan påvirke nattesøvnen, og at denne stunden er en fin anledning for å oppsummere hvordan dagen har vært, eller lese en bok.  

Hvordan du kan innstille ditt barns mobil for skjermtid og aldersinnstillinger kan du lese mer om på barnevakten.no 

4. Snakk sammen

Som forelder ønsker vi å vite hvem våre barn omgås og snakker med. Det samme gjelder på mobilen. Mange utgir seg for å være noen andre på nett og dette er sjeldent lett å oppdage, spesielt for barn. Snakk sammen og ha en åpen dialog om hvem barnet prater med – og om hva. Vis barnet ditt at du er der om de opplever noe ubehagelig, og vær ærlig om dine bekymringer.  

FNs Barnekonvensjon sier at alle barn har rett til et privatliv. Tillit mellom barn og voksen blir derfor veldig viktig. Har man likevel behov for å se hva barnet gjør på mobilen er det fint å gjøre dette sammen med barnet, og gi det mulighet til å fortelle.  

5. Vær et forbilde!  

Vårt ansvar som voksne er å lære barna god mobilbruk og sunt nettvett. Snakk sammen om hvilke mobilvaner de har, hvilke plattformer som brukes og hva de driver med. Ha en tydelig og åpen dialog, og vis at du er en god rollemodell i det du selv sier og gjør. Barn tar av voksne – gå foran som et godt eksempel!

6. Reguler tilgang på innhold 

Som forelder kan du aktivere foreldrekontroll slik at du regulerer hvor mye skjermtid barna får og hva de kan se på.   

Flere apper har egne innstillinger som regulerer innholdet, eller egne apper med barnevennlig innhold. YouTube kan for eksempel byttes ut med YouTube Kids, og NRK TV kan byttes med NRK Super sin egen app for barn. 

7. Gjør research 

Det finnes mange gode nettsider og bøker der ute for nærmere innblikk og råd. Barnevakten og Redd Barna sine nettvett-sider er gode veiledere. Her kan du få god kunnskap om hva du bør vite for å gi barn og unge en trygg og bevisst måte å bruke medier på. Der finner du også utfyllende guider for hvilke innstillinger du kan bruke for å gjøre enheten mest aldersvennlig.