Til oversikt

Grunnstoffer og konfliktmineraler

Grunnstoffmobil.PNG

En mobiltelefon inneholder rundt 30 grunnstoffer. Noen av disse er det knapphet på. Hvis vi fortsetter å utvinne stoffene som i dag, kan jordkloden gå tom for dem.

 

For eksempel inneholder skjermen indiumtinnoksid. I dette oksidet, som bidrar til at skjermen registrerer berøring, inngår indium, et utrydningstruet grunnstoff. Skjermen inneholder også grunnstoffene yttrium og gadolinium som omtales som sjeldne jordarter. Mobilene bruker dessuten små mengder sjeldne grunnstoffer til å skape fargene du ser i skjermen.

 

Mobiltelefoner inneholder også gull, bly, sølv, aluminium, arsen og wolfram og mange andre grunnstoffer. Se illustrasjonen for fullstendig oversikt.

 

Såkalte konfliktmineraler er også viktige for at mobilen din skal virke. Konfliktmineraler er navnet som gis tantal, gull, wolfram, tinn og kobolt når de stammer fra områder med uro, krig og væpnede konflikter. Det er kjent at det forekommer tvangsarbeid i gruver hvor konfliktmineralene utvinnes. Denne utvinningen kan i seg selv utløse konflikt.

 

Et eksempel er litium-ion-batterier som inneholder kobolt. Dette er den vanligste batteritypen i mobiltelefoner. Verdens største produsent av kobolt er Kongo, et land herjet av væpnede konflikter. Ifølge Amnesty International og UNICEF jobber barn helt ned i sjuårsalderen med utvinning av kobolt i Kongo. Barna mangler verneutstyr, og mange er i tillegg utsatt for overgrep.

 

Kilder:

Hun arbeider for mindre enn 200 kr dagen (Amnesty)

Din mobil kan hjelpe krigsrammede (Agenda Magasin)

Den skjulte kostnaden av telefonen din (Framtiden i våre hender)

Det alternative periodiske system som kan få verden til å grøsse (DN)

Sustainability Hotspots Analysis of the Mobile Phone Lifecycle (UiO)