5G

5G hos Release

Hvilke endringer vil du oppleve? Hva er egentlig forskjellen mellom 4G og 5G? Her får du svar på det du lurer på om dette nye nettverket i verdensklasse. 

Med 5G inn i fremtiden

Selv om vi i dag har et av verdens raskeste 4G-nett, vil 5G-nettet gi både enda høyere kapasitet og  hastighet sammenlignet med dette 4G-nettet. Release har det samme telenettet som Telenor og dette er per i dag Norges beste og mest utbygde nettverk.

5G er en forkortelse for femte generasjon mobilnettverk. Dette er ikke én teknologi, men en samling av teknologier og oppgraderinger som til sammen gir en helt ny infrastruktur. 5G vil åpne for bedre brukeropplevelser og mange nye muligheter i mobilnettet.  For Release er det gledelig å kunne tilby alle våre kunder et solid og godt utbygd telenettverk.

Hvor mye raskere er 5G enn 4G?

5G gir en helt ny infrastruktur som vil tilby større hastigheter og mer kapasitet, og på denne måten åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet. Med 5G vil du oppleve at nettsider laster på øyeblikket og videoer spilles av på sekundet. Det går lynraskt å laste opp eller ned store filer, og du kan surfe, streame og dele uten at nettet henger. Du vil kunne oppleve hastigheter opptil 10 ganger raskere enn dagens 4G!

Fordeler i tillegg til hurtighet

Utover økt hastighet har 5G åpnet en helt annen mulighet for å koble enormt mange ulike enheter på nettet samtidig.  Dette er kommunikasjon fra maskin til maskin, ofte kalt tingenes internett. Da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men om alt fra biler til sensorer (blant annet innenfor trafikkregulering, vannstand og flomvarsel), medisinsk utstyr og til og med hele fabrikker. 5G har også forbedrede mekanismer med tanke på strømsparing. Det er bare å glede seg til alt det som vil skje i fremtidens mobilnett – foreløpig er det kun fantasien som setter grensene. 

Hva skjer med 4G nå?

Selv om 5G-nettet rulles ut i Norge vil ikke 4G forsvinne. Dette 4G-nettet vil bestå og fungere slik det gjør nå også i fremtiden. Det er ingen planer om å skrote dette nettverket.

Hvordan kan jeg koble meg på 5G-nettet?

Det bygges gradvis ut 5G-nett over hele landet og i løpet av 1. halvår av 2024 vil vi ha et landsdekkende nett i verdensklasse! Vil du finne ut om det er 5G-nett der du bor? Søk i Dekningskartet til Telenor. Ønsker du å utforske mulighetene med 5G, trenger du en 5G-mobil. Du trenger ikke å bytte SIM-kort, da 5G-mobilen automatisk vil koble seg til Telenors 5G-nett.

5G hos Release

Alle våre kunder har mobilnett fra Telenor. Med 5G fra Telenor har du tilgang til et trygt og stabilt nettverk.

Dekningskart Telenor

5G klare mobiltelefoner

Typiske spørsmål om 5G

5G er en forkortelse for femte generasjon mobilnettverk. Dette er ikke én teknologi, men en samling av teknologier og oppgraderinger som til sammen gir en helt ny infrastruktur. 5G åpner for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet. 

Hos Release får våre kunder nett fra Telenor. Det bygges gradvis ut 5G-nett over hele landet og i løpet av 1. halvår av 2024 vil vi ha et landsdekkende nett i verdensklasse! Vil du finne ut om det er 5G-nett der du bor? Søk i Dekningskartet til Telenor. Husk at for å få tilgang til 5G nettet trenger du en 5G klar mobil

Med 5G får du enda større kapasitet enn det 4G tilbyr i dag. Belastningen på mobilnettet blir veldig stor når flere tusen surfer, ringer og sender meldinger samtidig. Med 5G er dette utbedret, og forsinkelsene vi kan oppleve i dag, vil bli langt mindre.  

Skivedeling vil bli en viktig funksjon i det nye 5G-nettet. Funksjonen vil gjøre det mulig å prioritere egne lag innad i nettet til særskilt bruk. Det betyr blant annet at man kan holde av et eget lag i nettet til samfunnskritiske funksjoner, som nødetatene, slik at de alltid har nok kapasitet.

Ønsker du å utforske mulighetene med 5G, trenger du en 5G-klar mobil. Du trenger ikke å bytte SIM-kort, da 5G-mobilen automatisk vil koble seg til Telenors 5G-nett. Se vårt utvalg av 5G klare mobiler her.

Du vil fremdeles kunne ringe med 4G Tale og 2G. 5G vil fungere som et rent datanett. Dersom du har en 5G-mobil vil riktig nett automatisk bli valgt.  

5G gir enda bedre sikkerhet enn det vi har gjennom 4G – og vil bli enda sikrere i fremtiden. Telenor bygger og drifter nettverkene i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og krav fra myndighetene, samt høye forventninger og krav fra kundene. Hele tiden gjøres dette med et kontinuerlig fokus på sikkerhet. 

4G og 5G vil eksistere sammen i mange år. Telenor fortsetter utbyggingen av 4G-nettet parallelt med at basestasjoner oppgraderes med 5G-teknologi. Dette betyr også at 4G-utstyret du har i dag vil gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover.  

Etter hvert som millioner av nye enheter skal kobles opp på nettet i løpet av de neste årene, vil det bli behov for kapasitetsøkningen som 5G tilbyr. Da vil også 4G-nettet avlastes – som gjør at kapasiteten vil bli god og fortsatt være voldsomt raskt i mange år fremover. 

Når Telenor oppgraderer til 5G i et område, vil du kunne oppleve noe ustabilitet og nedetid i nettet. Det betyr at du kan oppleve å ikke ha mobilnett, som igjen betyr at du ikke får ringt, sendt meldinger eller surfet på mobilen. Du vil likevel alltid kunne ringe nødnummer 112, dersom det oppstår en krise.  

Ved å koble mobilen til bredbånd med trådløst nettverk hjemme eller andre steder, kan du igjen sende meldinger eller ringe via apper som bruker data istedenfor mobilnett, som for eksempel FaceTime, Google Duo, Messenger eller Snapchat.