Derfor bør du velge brukt mobil

Derfor bør du velge brukt mobil

Vurderer du å kjøpe ny mobil, men tenker både på økonomien og på miljøet? Ved å kjøpe brukt fra Release sparer du på begge deler.

De som har kjøpt brukt mobil fra Release har blitt overrasket over hvor ny mobilen oppleves.

De unge går foran

Hele 42 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år svarer ja på spørsmålet om det er greit å kjøpe brukt mobil, mot 26 prosent i befolkningen generelt og kun 17 prosent i aldersgruppen over 50 år.

 – Flere undersøkelser viser at unge har et større miljøengasjement enn eldre. En mobiltelefon inneholder rundt 30 grunnstoffer, og noen av disse grunnstoffene er det knapphet på. Da er det bra at vi sørger for at hver mobiltelefon lever lengst mulig, og at den ved veis ende blir resirkulert på en forsvarlig måte.

Også når det gjelder å kjøpe brukt mobiltilbehør, er de yngste mest positive. Én av tre under 30 år synes det er greit å kjøpe brukt tilbehør som lader, hodetelefoner, AirPods, og lignende. Til sammenligning svarer 22 prosent i befolkningen generelt ja på spørsmålet om de synes det er greit å kjøpe brukt tilbehør til mobilen sin.

Tror at også de eldre vil åpne øynene

– Ungdommen går foran. Jeg tror mange vil klare å snu de litt eldre og få dem til å åpne øynene for brukt.

I Release jobber vi for at flere skal velge brukt mobil. Vår ambisjon er at brukt mobil skal bli det naturlige førstevalg. På denne måten blir ressurser det er knapphet på bedre utnyttet, noe som er bra for miljøet.

Reduserte utslipp med brukt mobil

Beregninger viser at produksjonen av én smarttelefon medfører et utslipp på 110 kilo CO2. Det sier seg selv at dette er en stor belastning for miljøet. Ved å reparere en mobil i stedet for å erstatte den med en ny, reduseres utslippet med 88 kilo CO2 per mobiltelefon. Når vi vet at det selges om lag to millioner mobiltelefoner i året bare i Norge, og at det estimeres at hver eneste nordmann vil kjøpe over 40 mobiler i løpet av livet, er det mye å hente på å reparere i stedet for å kjøpe ny.

Den eksplosive veksten i mobiltelefoner og annen elektronikk har også ført til en kraftig vekst i utvinning og forbruk av metaller og sjeldne mineraler. Produksjonen av mobiltelefoner påfører derfor jordkloden vår stor skade. Avfallet fra elektronikk blir i dag ikke godt nok gjenvunnet og resirkulert. Bare noen få av de over 30 grunnstoffer i mobiltelefonen din blir gjenvunnet og brukt om igjen. Resten kastes.

Ny brukt mobil? Dette bør du tenke på

  • Kvaliteten på mobilen kan variere når du kjøper brukt. Husk alltid å velge en leverandør som har garanti på kjøpet. På den måten kan du få sendt mobilen inn til reparasjon, eller klage slik du ville gjort ved kjøp av ny mobil. Hos Release får du alltid to års garanti når du kjøper brukt mobil.
  • Alle norske butikker er etter loven pliktig til å ha åpent kjøp på alt de selger, men antall dager varierer. Er du misfornøyd med kjøpet, er det viktig at du sier ifra og returnerer innen disse dagene. Hos Release har du 30 dagers åpent kjøp.
  • Noen leverandører har forskjellige graderinger på mobilene de har i butikk. Release har fokusert på graderingene Nesten ikke brukt, Pent brukt og Litt mer brukt på sine mobiler. Graderingene sier noe om den kosmetiske tilstanden til mobilene. Her er det mange som tenker at Litt mer brukt er en skikkelig godt brukt mobil med masse riper, men i realiteten er dette en mobil av ganske god standard med lite synlig slitasje. En Pent brukt kan være en mobil som har vært brukt som demovare i butikk. Vurderes det å kjøpe en Nesten ikke brukt mobil så får vi en mobil som kanskje ikke er brukt i det hele tatt, men som har ligget på et lager og ikke kan selges som «ny» i butikk. Alle mobilene har høy batterikapasitet, og fungerer like bra som en ny mobil.

Les mer om våre graderinger.

Ønsker du å kjøpe brukt mobil fra Release?

Fakta fra undersøkelsen

Release har kartlagt nordmenns holdninger til å kjøpe brukt mobil. Undersøkelsen viser:

  • 26 prosent av befolkningen synes det er greit å kjøpe brukt mobil.
  • I aldersgruppen 18-29 år er 42 prosent positive til å kjøpe brukt mobil og 24 prosent er negative.
  • I aldersgruppen 30-39 år er 28 prosent i aldersgruppen positive og 37 prosent negative.
  • I aldersgruppen 40-49 år er 30 prosent er positive og 36 prosent negative.
  • I aldersgruppen 50 år og eldre er 17 prosent positive og 56 prosent negative.
  • Noen få har svart vet ikke, og resten har svart kanskje.

Undersøkelsen er utført av Norstat for mobilselskapet Release i et representativt utvalg på 1000 respondenter.